lunes, 6 de febrero de 2017

Sobre el "Cas Carme Fenoll"La Carme des d'abans de ser Cap del Servei de Biblioteques ja era una professional exemplar i inspiradora per a molts bibliotecaris. O es que no recordeu l'Arteca?
Si algú em demanés: "Digues-me tots els noms de Caps del Servei de Biblioteques de Catalunya que coneguis". Només sabria dir un sol nom: Carme Fenoll. I es que ella ha apropat als bibliotecaris i bibliotecàries de tota Catalunya i de totes les administracions. Aquest, precisament, és un dels seus forts: crear xarxa entre persones, entre institucions, entre administracions, entre equipaments, etc.
La seva sortida ens ha sorprès a molts per la seva bona feina però també per les bones paraules que tant el conseller Santi Vila com el Sr. Jusèp Maria Boya li van dedicar a la darrera trobada de direccions de biblioteques públiques.

Qui treballa a l'Administració pública coneix les normes del joc. En el procés de selecció de la Carme Fenoll el candidat ha guanyat per la diferència de mèrits que concedeix el nivell D de català. Casos com aquest passen sovint als processos de selecció públics però no tenen tanta rellevància perquè afecten a auxiliars, conserges, bibliotecaris, directors de biblioteques, etc. Això pot passar. Hi ha qui  per 0.15 punts ha perdut o deixat de guanyar una plaça.

Val a dir que no conec el cas en profunditat i vull pensar que el candidat que ha guanyat la plaça ho ha fet pels seus propis mèrits i té tot el meu respecte i la meva enhorabona i li desitjo molta sort perquè la necessitarà. Substituir a la Carme Fenoll és un gran repte i fer-ho igual de bé o millor ara em sembla impossible.


Podríem dir que la polèmica ve donada per les sospites que genera el fet que el candidat que ha guanyat és membre del partit polític d'ERC. Home, podria ser una casualitat! Ho dic de debò. Hi ha molts bibliotecaris amb carnet de partits polítics que treballen a l'Administració i no per això s'ha de pensar que la plaça de funcionari no l'han guanyat amb el seu esforç. En qualsevol cas, tractant-se de biblioteca pública, tenir carnet d'algun partit polític, del que sigui, hauria de restar mèrits en un procés de selecció per què la biblioteca pública ha de ser imparcial políticament.
De totes maneres, si s'ha creat aquesta polèmica deu ser perquè algú coneix algun cas d'enchufisme pel fet de formar part d'algun partit polític o per "cunyadisme", no?

Per altra banda, i amb això no faig referència al "Cas Fenoll" ni a la persona que la substituirà (o no). El que sí és cert i contrastat és que en un procés de selecció públic el que compta són els anys que has ocupat un càrrec a l'Administració i no si el que has fet ha estat una bona feina o no. Per tant,  una persona que, en el millor dels casos, porta vint anys limitant-se a fer acte de presència al seu lloc de treball té més possibilitats de guanyar una plaça que algú que porta treballant deu anys i ha fet més feina que l'altra en vint. Cap sistema és perfecte. D'acord. Però és injust i contraproduent. I així es vol renovar l'Administració?

Per anar acabant, vull donar l'enhorabona a la Carme per la feina que ha fet, per la seva proximitat i per haver enfortit la professió.
També vull donar l'enhorabona al candidat que ha guanyat la plaça i desitjar-li molta sort si finalment ocupa el càrrec.

Finalment, si alguna persona s'ha escandalitzat o rigut perquè ha trobat alguna o algunes faltes d'ortografia en aquest text, vull recordar-li que tinc el nivell D de català i que, tot i que, no és cap garantia d'escriure bé el català, sí pot ajudar en un procés de selecció.

Per cert, que la plaça de la Biblioteca Carles Rahola, Biblioteca Provincial de Girona, està lliure. S'admeten apostes.


2 comentarios:

  1. Sense tenir carnet de cap partit, el text que tu mateix has ressaltat en negreta, m'ha deixat...Ho creus de debò? El personal que treballa a les biblioteques som sobretot, això, persones. Amb les contradiccions, mancances i diversitat que pot tenir un grup de persones i que per tant, ens enriqueix com a col·lectiu. No vull una professió amb gent anodina al taulell, sense opinions divergents, ni tampoc crec que els carnets o targetes que tinguis a la teva cartera et facin ser millor o pitjor professional . Pensa-ho... llavors, tenir carnets de partit, d'equips de futbol o d'algunes entitats bancàries ens haurien de restar punts a unes oposicions?
    No tinc molt clar cap a on van les biblioteques, però preferiria haver de demostrar cada dia amb un captcha que no sóc un robot, que formar part d'un equip que com que la biblioteca pública ha de ser imparcial, no pugui expressar la seva opinió o col·laborar com a ciutadà actiu amb un partit polític o amb una associació.

    ResponderEliminar